Zelf een tijdschrift maken

Alle drukwerk die bij u in de bus valt: de krant, een tijdschrift, de reclamefolder: het is allemaal gemaakt met een opmaak-pogramma, soms ook DTP-programma (Desk Top Publishing) genoemd. Alle professionele opmakers en vormgevers beschikken over de meest mooie programma’s. De meest gebruikte computerprogramma’s zijn Quark Express en Indesign. Fantastisch…als u over genoeg middelen beschikt.

Waarom zou u zo’n programma nodig hebben? Nou…het kan heel erg leuk zijn om eens zelf een eigen tijdschriftje te maken,een buurtkrant, een verenigingsblad, een boek of een kerstkaart, een uitnodiging enzovoort. In een opmaakprogramma combineert u woord en beeld en de meeste opmaakprogramma’s hebben zelf al legio voorbeelden bij de hand om u daarmee op weg te helpen.

U kunt ook natuurlijk een tekstverwerker, zoals Word, gebruiken om een aardige vormgeving mee te maken, maar vergeleken met een echt opmaakprogramma is dat net zoiets om de Nachtwacht met uw voeten te schilderen.

Gebruik gratis Rag-time

Er is een heel mooi programma, dat voor bedrijven 750 euro kost, maar voor niet-commercieel gebruik, gewoon gratis te gebruiken is. Het heet Rag-time en het kan alles wat de nog veel duurdere pakketten ook kunnen. Misschien kost het u even tijd (ach, wat is tijd) om uzelf hierin te bekwamen, maar als u hiermee uit de voeten kunt, zal uw buurt of familie al u andere vrije tijd opslurpen met verzoeken of u even iets moois voor hen kunt maken.

U kunt het programma via de site van ZDNet downloaden. Het is een bestand van 35MB, dus dat kan even duren: maar dan heeft u ook wat!

Een andere mogelijkheid is Scribus, een uitgebreid software-pakket waarin u de mooiste dingen kunt maken. U kunt dat hier downloaden (voor windows). De website van de makers is hier te vinden.

Soorten letters oftewel Fonts

Uw computer heeft standaard al een hele partij verschillende soorten letters, maar misschien vindt u het leuk uw nieuwsbrief of tijdschrift met andere soorten letters te gebruiken. Er zijn verschillende soorten letters: Truetype, Cleartype en Type-1-fonts. De laatste soort zijn het beste geschikt voor drukwerk, maar helaas niet gratis. Dus, met een kleine beurs kunt u zich beter richten op Truetype letterfonts. En daar kunt u heel wat wat downloaden op het internet.

Als u een letter download, voegt Windows dit meestal zelf wel toe aan het overzicht aan beschikbare fonts. Als u bijvoorbeeld een ‘handschriftletter’ wilt gebruiken, kijk dan hier. U gaat een .zip bestand downloaden, wat betekent dat het bestand is ‘gezipt’ oftewel ingepakt. Na downloaden kunt u daarop klikken om het uit te pakken en ergens op uw computer neer te zetten. U kunt het daarna via start/configuratiescherm/lettertypen (of fonts) toevoegen aan de collectie lettertypen op uw computer. Bovenstaande informatie veronderstelt dat u beschikt over een Windows-computer en geen Mac.

Foto-programma’s

Een tijdschrift zonder foto’s is niet leuk. Maar als u van plan bent om uw eigen tijdschrift of nieuwsbrief echt te gaan drukken of printen, moet u er wel op letten dat de foto’s van voldoende kwaliteit zijn. De meeste plaatjes die u op internet ziet, zijn dat niet: die zijn speciaal gemaakt om dat op een beeldscherm te laten zien en zijn dus kleine bestandjes. Elk computerbestand heeft een bepaalde omvang, en voor plaatjes geldt hoe groter, hoe beter als u het wilt gebruiken om te drukken/printen. Een fotobestand moet eigenlijk minimaal 1 MB zijn (= gelijk aan 1000K) om te gebruiken. Maar 5MB is nog beter en 20MB nog beter.

Nu wordt het nog ingewikkelder (valt wel mee hoor): Als u zelf een foto maakt met uw camera, maakt de camera een beeld aan in RGB-kleur. Prima, maar voor drukwerk heeft u CMYK-kleur nodig. Ieder fotobewerkingsprogramma kan uw foto openen en omzetten van RGB naar CMYK. U kunt dan ook het formaat aanpassen. Dan: uw camera maakt de foto in 72 DPI, een foto van 72 puntjes per inch, maar voor drukwerk heeft u eigenlijk 300 DPI nodig, bij een kleurenfoto. Dat geeft helemaal niks. Uw camera doet het op 72 DPI maar maakt de foto heel groot. In een fotobewerkprogamma kunt u niet alleen het formaat verkleinen, maar tegelijkertijd het aantal DPI verhogen. Als u dat gedaan heeft, slaat u de foto op onder een nieuwe naam. Dan heeft u de foto in twee varianten: eentje van uw camera en eentje die u geschikt gemaakt heeft voor drukwerk.

Programma’s downloaden

Hier vindt u Photobie, een programma in het Nederlands.

En dit is GIMP, ook heel fraai.

Foto’s zoeken of kopen

U kunt ook op het internet zoeken naar geschikte foto’s. Een handig hulpmiddel hierbij is Google-Image-ripper: kijk hier. Selecteer large of huge voor het formaat van de foto en typ een onderwerp in dat u zoekt. Als u een geschikte foto ziet, kunt u met de rechtermuisknop dit naar uw computer kopieren. U moet alleen wel rekening houden met eventuele auteursrechten.

Goedkoop foto’s kopen kan ook via fotostock-bureaus, zoals Bigstockphoto.com en shutterstock.com, en soms ook gratis via bijvoorbeeld rgbstock.com. Lees altijd de voorwaarden waaronder de foto’s gebruikt mogen worden, de zg. licentie.

En dan en dan?

Als u het tijdschrift heeft gemaakt, met tekst en de foto’s, wat dan? Let erop dat u bij de aanmaak van de pagina’s in het tijdschrift altijd kiest voor een veelvoud van vier pagina’s. Dus als u nu 13 pagina’s heeft gemaakt, maar er dan 16 van of laat er eentje weg.

En dan is het tijd om het tijdschrift geschikt te maken om te drukken of te printen. Dat doet u door er een PDF-bestand (hier kunt u een PDF-printer downloaden) van te maken en dan bij de instellingen voor het printen een zo hoog mogelijke resolutie te kiezen. Klinkt ingewikkelder dan het is: u krijg vaak een keuzemenu, waar u dit kunt opgeven. Als de PDF gemaakt is, kan die worden verzonden aan een drukker of printer om er iets moois van te maken. Als de oplage van uw tijdschrift onder de 300 exemplaren blijft is printen de beste optie. Op internet zijn er veel bedrijven die dat aanbieden.

1 gedachte over “Zelf een tijdschrift maken

  1. Anja Kroodsma Beantwoorden

    Hallo,
    Leuk dat jullie aandacht besteden aan het maken van een tijdschrift, voor veel mensen inderdaad een hele leuke hobby. Ik wil graag mijn site onder de aandacht brengen – wellicht kennen jullie Jilster niet, de webapplicatie is relatief nieuw. Met Jilster kun je heel gemakkelijk met je eigen redactieteam een eigen tijdschrift maken. Mogelijk is het een leuke aanvulling op het artikel? Het werken met Jilster is kosteloos, evenals de digitaal doorbladerbare versie. Een papieren versie (tijdschrift met nietjes of gelijmde glossy) kan al besteld worden vanaf 1 exemplaar. Op de site staat meer uitleg, maar uiteraard vertel ik er desgewenst ook graag meer over!
    Bedankt voor de aandacht!
    Met vriendelijke groet,
    Anja Kroodsma
    Jilster

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*