Het gebeurt helaas maar al te vaak dat boeven proberen in te breken. En wat dan? Stel je voor dat je wakker wordt omdat er iemand aan je voordeur zit, met nare bedoelingen. Dan is het wel een goed idee om als je naar bed gaat altijd je mobiele telefoon mee te nemen naar de slaapkamer. Als er iets gebeurt, dan bel je natuurlijk eerst het alarmnummer 112. En daarnaast is het prettig om ook je buren te alarmeren: hoe meer mensen in je directe omgeving er van weten, hoe groter de kans dat er hulp komt en het geboefte het hazenpad kiest.
Dat is dan weer het mooie van deze tijd: je kunt gemakkelijker met behulp van technische hulpmiddelen hulp inroepen. En dat geldt ook voor je woonveiligheid. Inmiddels zijn er in ons land meer dan 5000 Whatsapp-groepen: buurtbewoners die met behulp van Whatsapp een groepsberichtendienst in het leven roepen om onderlinge berichten uit te wisselen. Whatsapp is een populaire toepassing om berichten te sturen naar vrienden en familie (altijd leuk), maar je kunt er ook gemakkelijk groepen aanmaken om berichten in één keer naar een hele groep vrienden of familie ste sturen… en vice versa. De laatste tijd wordt het ook steeds vaker gebruik voor straat-, buurt of zelf wijkgroepen. Die houden elkaar op de hoogte van onveilige situaties. Niet om alleen gedurende die vervelende situatie iets te doen, maar met name om de onderlinge alertheid te vergroten en open ogen te houden op verdachte omstandigheden.
Wat is er voor nodig? In ieder geval een telefoon waarop whatsapp kan worden geïnstalleerd. Dus die oude telefoon waarmee je eigenlijk alleen mee kunt bellen en een sms sturen, voldoet niet meer. Je hebt een Iphone nodig of een andere smartphone. Zodra je die hebt kun je whatsapp installeren. Heb je iphone, doe dat hier, heb je een andere (bijvoorbeeld samsung, google, huawei, sony) doe dat dan hier. Of heb je een Windows-telefoon, dan klik je hier.
Nog geen whatsapp-groep in de buurt? (Gemakkelijk te zien op deze overzichtskaart) Start er dan zelf eentje! Maar zorg er dan wel voor dat alle gebruikers op de hoogte zijn van de spelregels:
- Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar;
- Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in Nederland en België;
- WhatsApp is een burgerinitiatief.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt; - Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting:
S = Signaleer
A = Alarmeer 112 (geen spoed bel 0900-8844)
A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen
R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“zaak stuk te maken”). Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon; - Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen;
- Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke;
- Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig;
- Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken;
- Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
Bron: www.wabp.nl