In februari 2013 is vanuit het VUmc Alzheimercentrum het 100-plus onderzoek gestart. In dit onderzoek willen we achterhalen wat het geheim is van oud worden met goede geestelijke vermogens. Deze kennis willen we vervolgens toepassen om mensen die wel vatbaar zijn voor dementie te helpen óók zonder de ernstige gevolgen ervan oud te worden.
Om deze reden willen we uitzoeken hoe het kan dat sommige mensen op hun 70e dement zijn en dat anderen ouder worden dan 100 jaar en geen enkele verschijnselen van dementie vertonen?
115 jaar oud en niet dement
Hendrikje van Andel-Schipper (1890-2005) werd 115 en was op haar extreem hoge leeftijd nog helemaal helder. Haar moeder werd 100 en ook zij kreeg geen dementie. Zo blijkt dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van dementie. Om erachter te komen welke rol dat is, doet het 100-plus onderzoek naar erfelijk materiaal van mensen die net als mevrouw van Andel-Schipper heel oud zijn geworden.
Medicijn
Het 100-plus onderzoek is op zoek naar welke factoren precies invloed hebben op de ontwikkeling van dementie. Het erfelijk materiaal van de gezonde ouderen wordt vergeleken met dat van ouderen met dementie. Het 100-plus onderzoek hoopt dat de vergelijkingen tot nieuwe inzichten kunnen leiden die weer helpen om een medicijn tegen dementie te ontwikkelen. Zodra we weten welke mechanismen ervoor zorgen dat de hersenen gezond blijven, kunnen er medicijnen ontwikkelt worden die deze effecten nabootsen.
Onderzoek
Het 100-plus onderzoek is behoorlijk uitgebreid en er zijn veel mensen bij betrokken. De verwachting is ook dat het lang zal duren voordat de wetenschappers antwoord op hun vragen krijgen. Tijdens het onderzoek leren ze wel steeds meer over de werking en samenstelling van het gezonde brein.
Meedoen
Het onderzoeksteam is continu op zoek naar nieuwe deelnemers: honderdplussers die niet dement zijn. Als een 100-plusser wil deelnemen dan komt er een onderzoeker thuis langs om een aantal vragen te stellen en de geestelijke vermogens te testen. Ook wordt er bloed geprikt om het erfelijk materiaal te verzamelen. Hiervoor komt de lokale trombosedienst langs.
Aanmelden kan op deze pagina!
Anekdotes
Het onderzoek levert tot nu toe niet alleen belangrijke data op, maar ook mooie anekdotes. Zo werkt Meneer Dijkema (100) nog 5 uur per dag in de tuin, maakt mevrouw Wortman-Faber (103) nog altijd graag haikus, publiceerde meneer Faber (100) vorig jaar een boek en gniffelde een anonieme deelneemster van 102: ‘Ja, ik heb me ingeschreven bij een verzorgingshuis, maar ik ga daar pas naartoe als ik oud ben!’
Kijk hier naar de video over het onderzoek:
Mijn ouders zijn beide dement geworden,
mijn vader is reeds overleden, mijn moeder woont op KSW.
Mijn leefstijl is veel en veel beter dan die van mijn ouders.
Ik rook niet,heb nooit gerookt, en drink in de vakantie matig en in het weekend ,en soms ook niet.
Mijn eerste drankje nam ik op mijn 25ste.
Ik houd ook periodes dat ik helemaal geen glaasje neem. En drink niet dagelijks.
Wel heb ik astma,COPD, beginnend longemphyseem , en HELLP-syndroom gehad.
Een specialist in UMCN zette mij op de kaart, met dank tot op de dag van vandaag.
Toen mijn jongste van de borst was na 14 maanden ben ik gaan leren hardlopen.
Ik loop nu als mijn werk het toelaat 3 maal per week 10 km, heerlijk. 13 jaar nu
Ik fiets meestal naar mijn werk.Ruim 8 km.
Dit in tegenstelling tot mijn ouders, met respect, maar zij sloegen geen dag over om een aantal drankjes te nemen,en rookten beiden stevig ,ook in huis. Zij sporten niet.
Pingback: 50pluswereld - Waarom is uw moeder/vader dement of juist niet? - 100plus