Virussen en andere narigheid

Net zoals in de echte wereld er mensen met slechte bedoelingen rondlopen, is dat uiteraard op het internet ook zo. Naar volk dat met verschillende motieven het plezier met het internetten behoorlijk kunnen vergallen.  De boeven maken zichzelf niet bekend en kunnen uit ieder willekeurig land hun vervelende en soms criminele handelingen naar hartelust uitoefenen. Een echte oplossing is er eigenlijk niet. Net zoals in de echte wereld lopen de bestrijders van het kwaad vaak achter de feiten aan in een permanente wedloop, die eigenlijk door de good guys niet echt gewonnen kan worden.

Wat kunnen we zoal tegenkomen?

Adware en Spyware, zijn kleine stukjes software dat zich in de computer nestelt, om te achterhalen wat je zoal doet en waar je interessen liggen. Heeft vaak een commerciële achtergrond. De schade is relatief en de narigheid is ook vrij eenvoudig te verwijderen.

Phishing is wel een serieuze zaak. De mails afkomstig van ING-bank, ABNAMRO, Visa, Paypal bijvoorbeeld die een dringende boodschap hebben; bijvoorbeeld dat er iets aan de hand is met de rekening en dat je even moet inloggen. Als je de link in de mail volgt, kom je op zogenaamd het officiële bank-scherm. Soms is er bij de mail een bijlage gevoegd. Als je daar op klikt om te zien wat het is, is het leed al geschied: er wordt onzichtbaar iets op je computer geïnstalleerd die gegevens doorgeeft aan de crimineel. Doordat de nep-websites er steeds beter uitzien, is de argeloze klant al snel de klos. Onthoud daarom: de bank stuurt NOOIT een mail. Dus iedere mail met die afzender is gelijk frauduleus. Een goed e-mailprogramma filtert deze mail gelukkig direct naar de Spam-box, maar 100% zeker is dat niet.

Virussen zijn er tienduizenden van, vaak relatief onschuldig, maar in het ergste geval wordt je computer zodanig beschadigt dat al je gegevens en programma’s weg zijn.

Voorkomen is echt beter dan genezen.

1. Installeer een virusscanner/ een anti virusprogramma.
De anti-virus-bedrijven varen wel bij al die internetcriminelen, want verreweg de meeste programma’s kosten geld en geven een bescherming voor 1 jaar, waarna je opnieuw geld moet uitgeven.
Goede en betaalbare programma’s
a. AVG via free.avg.com (er is een gratis en een betaalde versie)
b. NOD32 via www.nod32.nl/
c. Kaspersky via www.kaspersky.com/nl

2. Koop een losse externe harde schijf
Of nog beter: koop er twee. En de bedoeling is simpel: kopieer zoveel als mogelijk van de harde schijf van de PC naar de harde schijf. Als de PC kapot gaat, zijn al die familiefoto’s in elk geval gered. Harde schijven zijn op heel veel plekken te koop en hier is een actueel overzicht van wat er zoal te koop is, bij Kieskeurig.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*