Bijna 28% van de Nederlanders geeft aan last te hebben van slaapproblemen, variërend van moeilijk in slaap komen, moeite met doorslapen en (te) vroeg wakker worden of een ademstop (apneu). Twee tot vier procent lijdt aan slaapapneu en de helft weet niet dat zij slaapapneu hebben. Om patiënten een mogelijk doeltreffende oplossing te bieden voor hun slaapapneu of snurkprobleem, is de Reinaert Kliniek gestart met een multidisciplinaire samenwerking tussen een longarts, kaakchirurg en KNO-arts. De Reinaert Kliniek is de eerste kliniek waarin diagnostiek en behandeling worden gebundeld.
Groeiend probleem
Het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) wordt veroorzaakt door een afsluiting (obstructie) van de ademweg. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling voorkomt. “OSAS patiënten slapen misschien wel lang genoeg, maar per definitie slecht,” vertelt KNO-arts Drs. Niels de Boer. “De consequenties van slaapproblemen als gevolg van apneu zijn serieuzer dan we denken. Met apneu wordt je een paar keer per uur wakker doordat de adem stopt. De meeste mensen maken dit niet bewust mee, maar het verstoort wel het slaappatroon. De gevolgen van onvoldoende slaap en een tekort aan zuurstof in het bloed veroorzaakt onder meer schade aan de bloedvaten waarmee de kans op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Verder leidt een chronisch slaaptekort tot disfunctioneren in het werk, de relatie, het gezin. Het is een groot sociaal-maatschappelijk probleem en het aantal mensen met een slaapprobleem groeit. De gedachte is zelfs dat 25% van de auto-ongelukken slaapapneu gerelateerd zijn. Met de diagnose en de behandeling in de Reinaert Kliniek bieden we met de verschillende specialisten, een zo doeltreffend mogelijke oplossing waardoor de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk verbeterd.“
Slaapregistratie
Na een intakegesprek krijgt de patiënt een diagnostisch apparaat mee naar huis dat de slaap en ademhaling van de patiënt gedurende een nacht geregistreerd. De resultaten worden de volgende dag overlegd met de kaakchirurg, de KNO-arts en de longarts. Zij meten onder meer de stand van de onderkaak en doen een longfunctietest waarmee de kwaliteit en capaciteit van de longen wordt vastgesteld. Met de verkregen resultaten bieden zij een effectieve oplossing, zoals een ademhalingsmasker (CPAP) voor de nacht of een beugel dat snurken en/of apneu voorkomt.
Verwijzen
De Boer: “Iedereen die overdag futloos of vermoeid is of weleens wegzakt, en vermoedt dat slecht slapen de oorzaak is, heeft recht op verdere diagnostiek naar slaapapneu. Met een verwijzing van de huisarts kan de patiënt binnen enkele dagen bij ons terecht. Na het in kaart brengen van de mogelijke oorzaak, wordt direct gestart met een effectief behandelplan.”
Bron: Reinaert Kliniek