Het je kunnen uiten door te schrijven is een geweldige tijdsbesteding. En van vroeg af aan speelt het een rol: meisjes op de basisschool waren al actief met een poesie-album (poëzie-album), waar je geacht werd om iets aardigs over de poesie-eigenaresse te zeggen. En later kwamen daar natuurlijk de liefdesbrieven, de dagboeken, de brieven aan mijn vader et cetera. Mooie tijden. Tegenwoordig is een sms al ‘schrijven’.
Dagboeken zijn een beetje in verval geraakt en het waren ook meestal dames die dit voor zichzelf bijhielden. En soms als die dagboeken het waard waren om een groter publiek mee te bereiken, was daar een uitgever die dat aan de wereld kon presenteren. Dostojewski, Hans Warren, Frida Vogels, Anais Nin: beroemde auteurs die hun dagelijkse beslommeringen in hun schriftjes optekenden.
Met de komst van internet is dat natuurlijk helemaal op zijn kop gezet. Dagboeken schrijven heet in de moderne variant bloggen en er zijn vele aanbieders van sites die je de mogelijkheid geven een eigen blog te starten. Het is niet echt een dagboek, meer een verzameling teksten die je gewoon kwijt wilt en aan de rest van de wereld kenbaar wil maken. Tips voor bloggen zijn hier te vinden. Verwacht niet dat de wereld dat ook echt gaat zitten lezen, maar dat gold voor je eigen dagboek ook al niet.
Maar is het echt schijven? Een verhaal, een artikel, een boek? Het kan, maar het kan veel beter. Er zijn websites die zich bezighouden met gedichten of langere verhalen, vaak gericht op een bepaald thema of doelgroep.
– Lotgenoten met een (chronische) ziekte publiceren op www.pen-als-lotgenoot.nl
– Erotische verhalen kunt u hier kwijt
En binnenkort publiceert deze site ook levensverhalen van senioren.
Kun je het leren?
‘Maar ik kan helemaal niet schrijven’ is een gedachte die bij je op zou kunnen komen. In de eerste plaats: oefening baart kunst. Begin met korte beschrijvingen van iets dat je meegemaakt hebt en vraag reacties van je omgeving. Hou het vol en je zult zien dat het steeds beter wordt.Kijk eens naar de tips van Jacques Vriens, Sander Kooijstra, Ton Rozeman.
Er zijn natuurlijk veel aanbieders van cursussen waar je te rade kunt gaan. Het is natuurlijk het leukst als je je aansluit bij een schrijfcursus waar je mede-cursisten tegenkomt, zoals
- Scriptplus,
- Het Schrijfatelier
- Schrijversvakschool, allen in Amsterdam,
- Schrijversvakschool – Groningen,
- Centrum Kunsten Eindhoven.
- Utrechts Centrum voor de Kunsten
- De Muzerije, Den Bosch
- Kunstbedrijf Arnhem
Ervaringen met schrijfcursussen zijn op schrijvenonline.org te vinden.