Sinds het uiteenvallen van de Sowjet-Unie in 1991 is er in Rusland veel veranderd. Geen grauwe staatswinkels meer en argwanende KGB-agenten. Nu zie je overal enorme reclameborden, fastfoodtentjes en grote SUV’s die door de straten scheuren. Langs oude, bedelende vrouwtjes, dat wel. Want de tegenstellingen zijn groot in Rusland. Tussen arm en rijk. Tussen stad en platteland. Tussen monumentaal of vervallen oud en glanzend nieuw.
Prima land om in te reizen
Rusland is het grootste land ter wereld, wat oppervlakte betreft in ieder geval. Maar het is ook een groot land als het gaat om tradities en cultuur. Ongeveer 70% van Rusland hoort bij Europa en de rest bij Azië. Toch kun je Rusland niet echt een Europees land noemen. Maar wel met veel Europese trekjes. Dat maakt Rusland anders. De taal kan bijvoorbeeld een behoorlijk obstakel zijn. Alles staat tenslotte in het cyrillisch schrift aangegeven. Heb je eenmaal een beetje handigheid in het ontcijferen van dat schrift, dan blijken allerlei woorden weer heel bekend. Bovendien spreekt een toenemend aantal Russen vrij behoorlijk Engels. Dat maakt Rusland een prima land om in te reizen.
Moskou
De grootste stad van Rusland is uiteraard de hoofdstad Moskou. Met het uitgebreide metronetwerk kom je makkelijk overal in de stad. Reken wel op een flinke reistijd: van de ene naar de andere kant van de stad ben je al gauw een uurtje kwijt. Een belangrijke bezienswaardigheid is het Rode Plein. Daaraan ligt het mausoleum waar je de gebalsemde Lenin kunt bewonderen. Mooie hotels zijn hier te boeken.
Musea, uit eten of winkelen
Naast het Rode Plein ligt het Kremlin, het oude historische centrum van Moskou. Behalve regeringscentrum is het Kremlin vooral een flink complex met een aantal belangrijke musea en de Oespenski-kathedraal. Verder zijn er nog talloze andere musea, onder meer gewijd aan schrijvers als Poesjkin, Tolstoj en Boelgakov. Gewoon winkelen en lekker uit eten gaan kan natuurlijk ook.
St. Petersburg
St. Petersburg is de tweede stad van Rusland. Gebouwd in wat ooit moeras was door tsaar Peter de Grote, maakt de stad een behoorlijk Europese indruk. De tsaar had veel in West-Europa (waaronder Nederland) gereisd. Dat zie je terug in de grachten en de soms Frans aandoende gebouwen. De stad ligt prachtig aan de rivier de Neva en is groots opgezet. Dwars door de stad ligt de Nevski Prospekt, een lange brede laan waaraan de Champs Elysees qua lengte nog een puntje kan zuigen. Een overzicht van hotels is op deze pagina.
Prachtige parken
De Hermitage (het voormalige Winterpaleis) is veruit het belangrijkste museum van de stad. Dat is ook te zien aan de rijen die er dagelijks staan. Een bezoekje betekent: vroeg op en boterhammetjes meenemen. Gelukkig is er nog veel meer te doen. Andere musea en kerken bijvoorbeeld. Of gewoon slenteren door de straten, langs de grachtjes en op een bankje hangen in een van de prachtige parken.
Trans-Siberische spoorlijn
Wil je meer van het platteland van Rusland zien, dan is de Trans-Siberische spoorlijn een goede optie. Deze trein vertrekt uit Moskou en rijdt naar Vladivostok in het oosten: Volg hier de reis. Er is ook een lijn die door Siberië helemaal naar Peking rijdt in zo’n zeven dagen. In een gerieflijke eersteklas slaapcoupé voor twee personen zie je het Russische landschap aan je voorbijtrekken. Het is ook mogelijk om bij een station uit te stappen en na een paar dagen de reis te vervolgen. Voor echte ontdekkingsreizigers die van comfort houden een aanrader.
Tekst: Harm Peter Smilde