Reukverlies staat niet op zichzelf

Het zal je maar gebeuren dat je niets meer ruikt. Maar hoe ouder we worden, hoe meer kans op reukverlies en dat begint al zo tegen de 60 jaar. In die categorie heeft al meer dan 20% een verminderd reukvermogen en vanaf 70 jaar heeft 30% van de ouderen last met ruiken. Het is niet zo dat je daar gemakkelijk bij stilstaat. Het verlies aan reukvermogen gaat vrijwel altijd zo geleidelijk, dat er geen alarmbellen gaan rinkelen.

Ruiken is belangrijk. Het helpt je om gevaarlijke omstandigheden te vermijden, zoals gas, brand/rook en natuurlijk bedorven voedsel. Zonder reukvermogen is ook je smaak aangetast, waardoor je lust om te eten kan afnemen en ook je plezier in het leven behoorlijk wordt beïnvloed.  Helaas is er geen weg terug: als je reukvermogen aangetast is, is dat niet omkeerbaar.

Het verminderen van het reukvermogen is een ‘normaal’ proces bij het ouder worden. Maar dat gezegd hebbende kan reukverlies ook een signaal zijn voor een beginnende parkinson-ziekte of alzheimer.

Het grootste gevaar bij het minder kunnen ruiken is toch wel dat je eetgedrag verandert. Het risico om teveel of juist te weinig te eten wordt een stuk groter. Merk je bij jezelf dat eetlust verandert doordat je geen goed reukvermogen hebt? Probeer je daarvan bewust te zijn: vaak wordt veel meer suiker en zout gebruikt in het eten om de smaak te verbeteren. Teveel suiker leidt tot diabetes en teveel zout verhoogt je bloeddruk.  Vervang suiker sowieso door een zoetstof zoals Stevia. En als u het zonder zout nergens naar vindt smaken, vervang dat het gewone zout door kaliumzout: dat is in de handel gewoon verkrijgbaar als Jozo-bewust of Lo-salt. Kaliumzout is een prima vervanger voor gewoon zou, behalve als er sprake is van nierproblemen.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*