Het Prinsenhof Delft : Geen laatste woorden van de Prins

Het Prinsenhof in Delft dankt zijn bekendheid aan de moord op Willem van Oranje. Op 10 juli 1584 werd Oranje, bij het verlaten van de eetzaal, op de trappen vermoord. Museum Het Prinsenhof besteedt volop aandacht aan zijn bekendste bewoner ooit.
Vanuit verschillende invalshoeken belicht het museum zijn rol in de Opstand. Schilderijen, pamfletten, (spot)prenten – de Nederlandse Opstand staat bekend als de eerste propagandaoorlog -, historische voorwerpen en het gebouw zelf brengen de geschiedenis in beeld. Bezoekers maken ook kennis met de andere hoofdrolspelers in de Tachtigjarige Oorlog, zoals Filips II en de hertog van Alva.


Rondleiding
Met een ervaren rondleider langs de hoogtepunten van Willem van Oranje en de Opstand (de Tachtigjarige Oorlog)? Dat kan iedere eerste zondagmiddag van de maand.
Reserveren is niet nodig, graag aanmelden bij de balie van Museum Het Prinsenhof.
Tijd: 14.00 – 14.30 uur
Prijs: entrée museum + € 2,50 p.p.
Maximaal 20 deelnemers (NB: vol = vol)


Van 1 april tot en met 1 juli 2012
De tentoonstelling “Cold Case: Willem van Oranje” toont de resultaten van het recente onderzoek naar de moord op Willem van Oranje. Een multidisciplinaire benadering en het gebruik van hedendaags forensisch onderzoek hebben tot nieuwe inzichten geleid. De tentoonstelling presenteert een duidelijke vergelijking van het traditionele beeld over de moord en de recente reconstructie.

Aan de hand van de thema’s ‘het gebouw’ (Prinsenhof), ‘de Moordhal’ (waaronder de kogelgaten en de muur), ‘het wapen’, ‘het slachtoffer’ (Willem van Oranje) en ‘de dader’ (Balthasar Gerards) zijn de belangrijkste deelonderzoeken onder de loep genomen. Bezoekers kunnen zo over de schouder van de onderzoekers meekijken. Niet alleen wetenschappers, ook Fokke en Sukke hebben een eigen beeld gevormd van de moord op Willem van Oranje.

De presentatie “Cold Case: Willem van Oranje” is voortgekomen uit het samengaan van nieuw en grondig (bouw)historisch onderzoek en forensische onderzoeksmethoden. In 2008 startte Museum Het Prinsenhof een samenwerking met DelftTech om diverse onbeantwoorde vragen over de moord op Willem van Oranje boven tafel te krijgen. Dankzij het historische onderzoek, schietproeven, ballistisch- en sporenonderzoek en 3D-opnamen zijn nieuwe inzichten over de moord aan het licht gekomen. Zo blijkt dat de beroemde laatste woorden van de Prins (in het Frans uiteraard) door hem nooit uitgesproken zijn: het kogelschot doorboorde zijn linker hartkamer, waarbij de dood onmiddellijk intrad.