Problematisch drankgebruik alleen bij jongeren? Ook bij ouderen komt overmatig drankgebruik regelmatig voor aldus berichtgeving van het Algemeen Dagblad. Ouderen belanden sneller op de spoed met botbreuken of zelfs hersenbloedingen. Ze vallen van de trap, struikelen op de parkeerplaats of gaan met de fiets onderuit nadat ze een drankje hebben genuttigd.
In het bericht uit het AD vertelt David Baden, tot kort voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, dat hij een vrouw van rond de 75 jaar op de spoed binnenkreeg. Ze liep al een jaar bij de cardioloog omdat ze steeds duizelig was en viel. Nu was ze ook weer gevallen. “Ik dacht: het lijkt wel of ze gedronken heeft. Ze ontkende, maar we hebben haar getest en ze had een ontzettend hoog promillage alcohol in haar bloed. Het was vier uur ‘s middags.” Er zijn meer gevallen zoals deze patiënt die op de spoed belanden. “Veel ouderen nemen als ze met pensioen zijn vroeger een biertje of wijntje. Soms gebeurt dat uit verveling“, aldus Baden.
Artsen merken dat ouderen niet in de gaten hebben wat alcohol met hen doet
Esther Cornegé-Blokland, klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, zegt in hetzelfde bericht te merken dat een glaasje heel normaal is bij deze generatie ouderen. “Ik spreek met regelmaat ouderen die vier glazen wijn per dag drinken. Dat vinden ze heel gewoon.”
Deze artsen merken dat veel ouderen niet in de gaten hebben wat alcohol met ze doet. Ouderen lopen meer risico met een borreltje op. Uit recente cijfers van VeiligheidNL belanden 7.800 55-plussers met letsel na een ongeluk door alcohol op de spoedeisende hulp. Ouderen worden wankeler en hebben minder spierkracht om zich op te vangen als ze vallen. In het ergste geval breken ze hun heup.
Marieke Sikkes van het Trimbos Instituut legt in het artikel uit dat alcohol veel meer doet in het lichaam van een 50-plusser. De hoeveelheid spier- en botmassa neemt af, je hebt meer vet en minder vocht in je lichaam en dan vermindert de werking van de lever en nieren. Dat zorgt ervoor dat ouderen eerder dronken worden. Naast een groter risico op vallen door dronkenschap kan overmatig alcoholgebruik ook zorgen voor slechter slapen, cognitieve problemen, maag- en darmklachten, een hoge bloeddruk en psychische klachten.
En dan werkt alcohol ook nog eens slecht samen met medicatie. Bijna de helft van de mensen van 65 jaar en ouder gebruikt gemiddeld vijf of meer verschillende medicijnen. Dat, in combinatie met alcohol, kan ervoor zorgen dat medicijnen sterker of juist minder werken. Een ongeluk zit dan snel in een klein hoekje…
Afbeelding: freepik.com