Bent u ook wel eens benieuwd naar uw voorouders?
Van wie heeft u toch dat rare karaktertrekje of waarom bent u zo muzikaal terwijl er niemand in de familie maar een beetje wijs kan houden?
Misschien heeft u wel adellijk bloed door uw aderen stromen, of stamt u af van een heuse beroemdheid. Het is hoe dan leuk om te graven in je familiegeschiedenis en daarvoor hoeft u niet eens zo heel ver terug.
Uw stamboom op de eigen computer
Bij het maken van een stamboom is er de keuze om dit op de eigen computer te doen of direct op internet (zie verderop). Voordeel van de eigen computer is, dat het afgeschermd is en u in uw eigen omgeving hiermee aan de gang kunt. Het nadeel is dat anderen niet aanvullingen kunnen plaatsen, wat bij online-stambomen wel kan.
Een reeds lang beproefd computerprogramma is Brothers Keeper (alleen voor windows-computers). Het is een shareware-programma. U kunt het gebruiken, maar de eigenaar vindt het prettig een keer betaald te krijgen. De betaalde versie kost 45 dollar.
Brothers Keeper is ook in de Nederlandse taal (of nog 11 andere talen) te verkrijgen. Klik hier om het programma direct te downloaden. Alle gegevens die u in het programma opslaat, kunt u later ook weer exporteren en eventueel gebruiken bij een online-stamboomprogramma. Dat komt omdat de verschillende programma’s gebruik maken van een zg. Gedcom-formaat (zie verderop) om gegevens uit te wisselen.
Uw eigen stamboom online
Vindt u het leuk om uw eigen stamboom online te hebben. Dit kan binnen 5 minuten, tenminste het begin ervan. Pas daarna wordt het verslavend.
Internationale site
Een geweldig mooie stamboom-site is Geni.com en als u een beetje met engels uit de voeten kunt is dit echt een aanrader met inmiddels 100 miljoen profielen. Zodra u op de site komt wordt u direct gevraagd om uw voornaam, achternaam en emailadres en dan start u gelijk met het maken van de stamboom. Het begin is er dan al: namelijk uzelf.
De website vraagt dan: en hoe heet uw vader, uw moeder, uw zuster, uw broer, uw vrouw? En met wat dingen invullen heeft u al het begin van een echte stamboom.
U kunt ook allemaal foto’s erbij zetten, video’s en teksten wat het geheel heel levendig maakt. Als u een emailadres invult bij bijvoorbeeld de gegevens van uw broer of zus, stuurt het programma zelf al een mail met een uitnodiging om ook mee te helpen aan de stamboom. En voor u het weet zit iedereen in de familie dingen in te vullen, toe te voegen en de stamboom uit te breiden.
Het programma is gratis; soms probeert men u te verleiden tot een betaald lidmaatschap, maar dat is nergens voor nodig.
Nederlands
In Nederland is er bijvoorbeeld Uw Stamboom Online te vinden
En hier heeft u ook mogelijkheden om de website naar uw eigen wens aan te passen.
Het is een overzichtelijk site waar u de namen van uw familie invoert of een gedcom-bestand en er wordt een overzichtelijke stamboom getoond. U kunt het makkelijk met een paar muisklikken wijzigen
Er veel te vinden op deze website waar u gebruik van kunt maken. O.a. een gastenboek, fotoalbum, contactformulier en meer.
Helaas (voor u dan) is gebruik van de site niet gratis. Na 30 dagen kost het u 5 euro per maand.
Voorouders zoeken vanuit je stoel
Vroeger moest je heel wat afreizen om in de archieven van de burgerlijke stand je voorouders te vinden.
Dat is nu bijna overbodig…..
Op internet zijn zoveel bronnen te vinden om uw voorouders in kaart te krijgen.
Een hele handige website is Genlias waar veel informatie uit de burgerlijkse stand is te vinden. Genlias gaat terug tot 1811, het jaar dat de burgerlijkse stand-registratie begon.
Zoeken in oude kranten
De Koninklijke Bibliotheek heeft een geweldige website waar de geschiedenis van kranten doorzoekbaar is gemaakt. 400 jaar kranten!
En u kunt bijvoorbeeld uw eigen familienaam intoetsen om te zien of er in het verleden over uw familieleden iets is gezegd. Het helpt wel als u een beetje een unieke naam heeft, met een achternaam als ‘De Vries’ of ‘Jansen’ krijgt u uiteraard ook resultaat: maar ja, welke familie dat is?
De website van de KB is hier te vinden. Veel plezier!
Archiefnet
Archiefnet is een zoekservice voor websites van archiefdiensten in binnen- en buitenland. U kunt zoeken op plaats bijvoorbeeld om een overzicht van andere websites te krijgen.
U kunt kiezen tussen de hoofdrubrieken Nederland, Vlaanderen, wereld en overig. Bij de rubrieken Nederland en Vlaanderen kunt u zowel op plaats als op provincie zoeken. De rubriek wereld is ingedeeld naar werelddeel. In de rubriek overig vindt u verwijzingen naar portalsites en websites van overige instellingen. Als u de door u gezochte instelling niet kunt vinden, kan het zoekscherm boven in beeld misschien uitkomst bieden. Ook attendeert Archiefnet u, door berichten in de rechter kolom, op nieuwe websites of onderdelen daarvan. U kunt dergelijke berichten ook zelf aanmelden.
Online zoeken, maar dan op pad.
Alle bewegingen ( geboorte, huwelijk, annonces, nieuwsberichten) worden door honderden archieven bijgehouden. En via archieven.nl is het mogelijk om naar personen te zoeken om uit te vinden welke berichten en akten er zijn. Om die akten dan vervolgens in te zien is een reis naar het betreffende archief nodig. Als u een gevonden archiefstuk wilt inzien, neemt u contact op met de betreffende archiefdienst. Dat kan per e-mail, post of telefoon. U maakt een afspraak om het archiefstuk op de studiezaal te kunnen bestuderen. Om wachten te voorkomen kunt u de stukken vooraf reserveren.
Soms komt oma’s opa uit het buitenland
Nederland is een immigratieland en dat is altijd al zo geweest. Dus dikke kans dat een van uw voorouders uit het buitenland komt. Maar ook dan zijn er vindplaatsen.
Duitsland
In Duitsland kunt zoeken via Genealogienetz , een site die overigens in het Engels en het Duits is.
Een andere overzichtssite is Ahnenforschung waar u een verzameling verwijzingen ziet naar Duitstalige websites.
Frankrijk
In Frankrijk vindt u Alliance Genealogie. U moet wel de Franse taal beheersen, anders wordt het lastig.
Belgie
Belgische voorouders? Dit is een mogelijkheid: Belgisch Archief
Overige landen
Een brede bron van heel veel landen is op deze pagina te vinden.
Gedcom… eh..wat?
Soms komt u her en der het woord Gedcom tegen. Wat is dat dan?
Gedcom is een woord ontleend aan de bedoeling: GEnealogische Data COMmunicatie.
Een Gedcom bestand is een tekstbestand waarin gegevens op een bepaalde manier worden opgeslagen. Vrijwel alle software en online-stambomen gebruiken dit om gemakkelijk bestanden te kunnen uitwisselen.
Heeft u bijvoorbeeld een stamboomprogramma op uw computer staan, dan kunt u meestal alle gegevens als een Gedcom-bestand exporteren.
Het is dan mogelijk dit bestand weer te importeren als u zich aanmeld bij een online-stamboom: dan is het een kwestie van importeren van een Gedcom bestand. Dat vermijdt dat u alles opnieuw moet intoetsen.