Oldskool 1: Hoelang blijft en hou je eten goed?

Vlees en vleeswaren

  • Vlees blijft vers, wanneer men net zo in een pot legt, dat er onder het vlees azijn is, zonder dat het vlees zelf met de azijn in aanraking komt.
  • Gerookt vlees en ham beschermt men tegen vleesvliegen en maden, wanneer men het stevig met vloeibaar gemaakt schapen- of ossevet inwrijft en op een luchtige koele plaats bewaart.
  • Vlees blijft enige dagen vers, wanneer men het enige seconden in kokend water houdt.
  • Gesneden vlees, worst e.d. blijft enige dagen vers, wanneer men het in een pot doet en deze met een vochtige doek bedekt. Het vlees mag niet in aanraking komen met de vochtige doek.
  • Ham kan men ongeveer 2 jaar bewaren, wanneer men de vleeszijde met een flinke leemlap zo bestrijkt, dat deze bij het drogen een absoluut dichte kors geeft. Op het bot bijzonder dik insmeren. De ham mag pas bestreken worden,  als hij  droog is.
  • Schimmel op ham en worsten verwijdert men, doordat men een papje van keukenzout en water erover smeert. De schimmel verdwijnt dan dadelijk.

 

Vis

  • Verse vis kan men constateren, door met de vingers erop te drukken. Verdwijnt de indruk dadelijk, dan is de vis vers; zo niet, dan is hij al wat ouder.
  • Vis kan men beter bewaren, wanneer men ze in een kom met zout water legt. Voor het koken goed afwassen.

 

Eieren

  • Eieren, ongewassen, zijn beter bestand tegen transport dan gewassen.
  • Onbevruchte eieren zijn het best geschikt voor winteropslag.
  • Eieren blijven op warme dagen goed, wanneer men ze in zout legt.
  • Eieren zijn gemakkelijk te houden, wanneer men ze 4—5 seconden in kokend water houdt en ze dan in lagen in een kist tussen haksel verpakt.
  • Eieren kan men bewaren, wanneer men ze met natte leem bedekt of in heet vet dompelt.
  • Eieren kan men jarenlang goed houden, wanneer men ze verscheidene malen in een tot op 38° C. verwarmde waterglasoplossing dompelt, goed afdroogt en op een houten rooster legt.
  • Te droge kaas legt men enige dagen in dikke zure melk. Hij wordt dan weer helemaal vers.

Boter en olie

  • Om boter lange tijd vers te houden, giet men zout water erop, totdat ze helemaal  daarmede bedekt is.
  • Ranzige boter kan men weer gebruiken, wanneer men ze smelt, afschuimt en een korst brood erin legt.
  • Ranzige boter kan men weer gebruiken, wanneer men ze met opgelost zuiveringsgszout kneedt, dat enige malen vernieuwd wordt.
  • Ranzig geworden spijsolie kan men weer gebruiken, wanneer men er enige druppels salpetergeest aan toe voegt, flink schudt, en dan ver-warmt.
  • Olie wordt niet ranzig, wanneer men van tijd tot tijd wat zout eraan toevoegt.

 

Groente en fruit

  • Gedroogde peulvruchten beschermt men tegen wormen, wanneer men ze met zout bestrooit en nu en dan door elkaar schudt.
  • Paddenstoelen droogt men, doordat men ze in fijne schijven snijdt en ze in de zon legt. Door ze met gaas te bedekken, houdt men de vliegen op een afstand. Paddestoelen kan men ook in de oven drogen.
  • Zuurkool, die op het punt staat te bederven, houdt men goed, wanneer men, telkens wanneer er een hoeveelheid uit het vat is geschept, aan het nat een glas brandewijn toevoegt.
  • Wil men komkommers lang vers houden, dan bestrijkt men deze met eiwit en hangt ze aan de steel op een koele plaats op.
  • Mosterd droogt niet in, wanneer men er wat zout doorheen mengt.
  • Tafelzout wordt niet vochtig, wanneer men in de zoutstrooier een paar korrels rijst doet; deze trekken het vocht aan.
  • Fruit houdt men zo mogelijk niet in een ruimte, waar aardappelen of groente liggen.
  • Appels moet men op planken leggen met de steel naar boven en wel in een donker gemaakte kelder. Nu en dan luchten, later niet meer nodig.
  • Appels legt men in kisten of vaten in zand en plaatst deze in een koele kelder.
  • Wanneer fruit door het opslaan een flauwe smaak heeft gekregen, of het aroma verloren heeft, dan moet men het enige dagen tussen wollen dekens leggen; het krijgt dan smaak en aroma weer terug.
  • Bevoren fruit en groente ontdooit men, doordat men het op een koele plaats in een zwakke zoutoplossing legt. Na het ontdooien op een luchtige plaats drogen.
  • Kersen kan men lang vers houden, wanneer men ze met steel plukt en in een goed gesloten fles begraaft.
  • Druiven (trossen) blijven tot het voorjaar vers, wanneer men ze, bijna rijp plukt, de open plek met was besmeert en op een koele plaats ophangt.
  • Pruimen kan men op  dezelfde wijze als druiven lang vers houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*