Het hele jaar door warm weer met een bries, vaak zonnig en soms regen wat het eiland een groene aanblik geeft. Een eiland voor de kust van Venezuela waar zo’n 140.000 mensen wonen met 50 nationaliteiten. En waar het toerisme de laatste tien jaar een enorme vlucht heeft genomen. Meer dan 150.000 Nederlanders gaan jaarlijks op pad naar Curaçao, maar ook grote hoeveelheden Amerikanen, Canadezen, Duitsers, Belgen en Venezolanen weten deze plek op de aarde te vinden: in totaal komen er zo’n 440.000 toeristen per jaar.
Je treft op het eiland veel Nederlandse bedrijven aan: Albert Heijn, Bruna, DA-drogist, KPMG, Aegon, PWC, Amstel en er wonen ook veel Nederlanders permanent of voor een aantal jaren: werknemers van internationale bedrijven, mariniers en hun gezinnen, emigranten en uiteraard gepensioneerden die van het voor hen gunstige fiscale klimaat genieten.
Papiamentu
Curaçao is sinds 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk, wat betekent dat er een eigen regering is. De beoogde voertaal is het Papiamentu, dat door een groot deel van de oorspronkelijke bevolking wordt gehanteerd en waarin ook kranten en boeken worden gepubliceerd, naast de Nederlandse kranten zoals het Antilliaans Dagblad en de Amigoe.
Het onderwijs is deels in het Papiaments en deels in het Nederlands. Er is een International School waar Engels de voertaal is. In hotels en appartementencomplexen wordt meestal Engels of Nederlands gesproken.
Sinds de West Indische Compagnie in augustus 1634 met 200 soldaten het eiland veroverden op de Spanjaarden, is het Nederlands bezit geweest. De roerige en kleurrijke geschiedenis van het eiland met zeeslagen, de opkomst en ondergang van de slavernij, de vestiging van Shell is interessant en leuk om te lezen. Voor wie daar meer over wil lezen: Het Maritiem Museum heeft in 2012 twee boeken hierover uitgebracht, gewoon in Nederland te koop: Over WIC, en Over de scheepvaart.
Willemstad
Centraal op het eiland ligt Willemstad, verdeeld in twee ‘stadswijken’: Otrabanda (‘de overkant’) het meer volkse deel en Punda, meer het handelscentrum. Aan de rand van Otrabanda, aan zee, ligt het Riffort, een voormalig fort dat nu omgebouwd is tot een gezellig centrum met restaurants, terrassen (douwe egberts terras) en winkels. Aan het Riffort zit het mooie Renaissance hotel en de Renaissance Mall: een moderne straat met internationale winkels in het duurdere segment: MontBlanc, Hilfiger, Diesel, Guess e.a.
Via de beroemde pontjesbrug loop je naar de wijk Punda, met flink wat winkels en terrassen. Aan die kant zijn ook de regeringsgebouwen en het kantoor van de Gouverneur gevestigd. De pontjesbrug is een beweegbare brug die opengaat voor in- en uitvarende schepen. Zodra de brug open is komt een gratis veerpont in actie.
Als je de landkaart bekijkt zie je links van Willemstad het gedeelte wat men Banda Bou noemt, met plaatsen als St Willibrordus, Soto, Westpunt. Bezienswaardigheden daar het Christoffel Park. Voor een overzicht van attracties op Curaçao, kijk op mangasina.com.
Verblijven op Curacao
Er zijn vele hotels, appartementen en villa’s beschikbaar. De grote hotelketens zijn vertegenwoordigd: Marriott, Renaissance, Hilton,
Appartementen en villa’s zijn het beste te huur op een van de vele gated resorts, zoals Coral Estate, Jan Thiel e.a. Er zijn grote supermarkts op het eiland met een groot aanbod van levensmiddelen. Het prijsniveau scheelt niet veel met het Nederlandse kostenpeil.
Geld
Er zijn twee valuta: de Amerikaanse dollar en de Antilliaanse gulden (of florin). Beiden kunnen gemakkelijk gepind worden uit de vele pinautomaten (die heten daar ATM). Als je alleen naar Curaçao gaat voor je verblijf (en niet naar Aruba of ergens anders), pin dan gewoon guldens. Alle prijzen op het eiland worden in gulden gecommuniceerd. De koers van de gulden is gekoppeld aan de dollar. Dus als de euro zwak staat ten opzichte van de dollar, wordt het leven van toeristen op het eiland duurder.
Vervoer & Wegenkaart
Als je het eiland bezoekt is het beslist noodzakelijk een auto te huren en autoverhuurders zijn er volop. Op de luchthaven zijn de bekende autoverhuurbedrijven gevestigd zoals Budget, Hertz, Alamo en Sixt. Dat is handig, maar niet per se het goedkoopste.
Voor de voorpret: Om een idee te krijgen hoe het eiland eruit ziet kun je in de boekhandel in Nederland (en later in Curaçao) een wegenkaart kopen. Of je gebruikt natuurlijk Google-Maps
Vliegreizen
De vliegreis duurt bij een rechtstreekse vlucht circa 9,5 uur en terug iets korter. Er zijn drie vliegtuigmaatschappijen: KLM , TUI en sinds kort Corendon die vanaf Amsterdam rechtstreeks vliegen. Je kunt uiteraard andere maatschappijen kiezen zoals American Airlines, maar daar heb je altijd te maken met tussenstops. Vergelijk altijd goed de prijzen van de vliegtickets, het kan soms honderden euro’s schelen. Uiteraard kun je bij de verschillende reisaanbieders ook pakketreizen vinden: hotel+vliegreis. Als je beide zoekt, kan dat lonen omdat pakketten vaak goedkoper uitvallen dan los van elkaar boeken. Pakketboekers zijn bijvoorbeeld Corendon, TUI, Expedia et cetera.
Senioren
Curaçao is voor verschillende leeftijdsgroepen: jongeren zoeken het nachtleven, gezinnen de stranden en ook senioren krijgen hier een zon-zee vakantie, met veel duik- en snorkelmogelijkheden. Er zijn drie golfbanen (bijv Blue-Bay en Santa Barbara Beach resort) en enkele moderne bioscopen. Curaçao biedt een grote hoeveelheid restaurants variërende van goedkope sneks tot fine dining.
Het culturele leven is beperkt. Wel zijn er enkele musea. Boeken kopen kan in drie boekwinkels, Bruna, Samsom en Mensing‘s. Alleen de Telegraaf is als enige Nederlandse krant te krijgen op het eiland: via hotels, boekwinkels. Lokaal worden twee kranten in het Nederlands gepubliceerd: het Antilliaans Dagblad en de Amigoe.
De gezondheidszorg is redelijk tot goed. Er zijn voldoende huisartsen en het medisch personeel in het ziekenhuis (Curacao Medical Center) is prima. Neem een verzekeringsbewijs mee op vakantie om verzekerd te zijn van hulp.
Emigreren
Senioren die naar dit tropisch eiland willen emigreren, betalen als pensionado als volgt belasting over hun pensioen (regeling vanaf 2016):
- Het land waar het pensioen is opgebouwd zal steeds 15% inkomstenbelasting mogen heffen over de pensioenuitkeringen.
- Het pensioen is daarnaast ook op Curaçao belast met 10% inkomstenbelasting.
Kijk voor alle informatie over dit onderwerp op de website van de Vereniging van penshonado’s.