Het Centraal Bureau voor de Statistiek rekent zich dag in dag uit suf om bij te houden hoe oud een Nederlander gemiddeld wordt als hij/zij vandaag geboren zou worden. In circa 1860 zou iemand gemiddeld 36,5 jaar oud geworden zijn, in 1902 was dat al opgelopen naar 49 jaar, in 1990 77 jaar en in 2017 ruim 81 jaar. Dat is over die periode een spectaculaire toename, maar bedacht moet worden dat in de 19e eeuw er ook heel veel kinderen al bij geboorte stierven en ook ook besmettelijke ziekten het gemiddelde flink drukken. Die enorme verschuiving in leeftijd heeft alles te maken met de ontdekking van de hygiëne: wassen en baden, de invoering van het rioolsysteem. En natuurlijk de nieuwe medische inzichten, zoals het vaccineren van de hele bevolking. (Het is in dat verband ook jammer dat vreemde lieden tegen vaccineren zijn: dat verziekt ook de levensverwachting).
Voor ons soort mensen zegt die 77 jaar niet zoveel, want als je eenmaal 50-plus bent ziet de levensverwachting er weer iets beter uit (al de kindersterfte en andere dodelijke ziekten verstoren onze statistiek niet meer). Niet spectaculair veel meer, maar toch een paar jaar boven het gemiddelde van 81 jaar.
En ondanks de vele beloften van wetenschappers dat we vrij gemakkelijk 120 jaar kunnen worden of zelfs een soort van onsterfelijkheid kunnen bereiken, moeten we daar nog voorlopig maar niet van uit gaan. Ons soort mensen van nu kunnen met (on)gerust hart naar deze CBS-cijfers blijven kijken, want wat daar staat is voorlopig ons voorland.
Bronnen:
Hoe bereken je overleving? CBS Rapport
Levensverwachting stijgt minder hard: CBS rapportage september 2018