In 2011 is de koopkracht bij gepensioneerden met 1,1 procent gekrompen, zo heeft het CBS vandaag bekend gemaakt. Dit kwam onder meer doordat veel pensioenen vorig jaar niet of nauwelijks geïndexeerd zijn of zelfs verlaagd werden. Vooral gepensioneerden met een klein aanvullend pensioen gingen er het meest op achteruit.
Het gemiddelde koopkrachtverlies van de Nederlandse bevolking was 0,4 procent en in 2010 0,6 procent. Bij bijstandsontvangers (-1,0 procent) en arbeidsongeschikten (-0,8 procent) liep de koopkracht naar verhouding ook flink terug. Werknemers zagen hun koopkracht in 2011 met 0,5 procent stijgen en bij zelfstandigen daalde de koopkracht met 0,6 procent. Alleen de hoogste inkomens gingen er met 0,8 procent op vooruit. Vooral werknemers en een groep zelfstandigen wisten hun koopkracht wel te verbeteren.
ANBO trok al eerder aan de bel en heeft vorig jaar al geregeld gewezen op de mogelijk negatieve koopkrachteffecten. Want de koopkracht van senioren staat ook onder druk door minder zorg- en huurtoeslag, hogere zorgpremies en meer verplicht eigen risico voor de zorg. Sommige senioren, die ook eigen bijdragen voor de AWBZ en/of de Wmo betalen, moeten bovendien per maand meer dan 200 euro extra ophoesten. Dat blijkt uit het Panelonderzoek Koopkracht 2011-2012, dat onlangs is gehouden onder ruim 1300 ANBO-leden. Volgens ANBO komt de koopkracht van senioren door de maatregelen steeds meer onder druk te staan. Ook omdat het aanvullend pensioen al jaren niet meer is geïndexeerd en energiekosten en gemeentelijke belastingen alsmaar stijgen. ANBO zal erop toezien, dat de stapeling van al deze effecten prominent aan de orde komt in het nieuwe kabinet.