Griepinjectie? Oeps, sorry… foutje

Ieder jaar ploft bij een ieder die er in aanmerking voor zou kunnen komen een brief van de huisarts op de mat voor de jaarlijkse griepprik. Het is niet helemaal zonder gevaar, omdat een griepprik zich baseert op het idee dat je mensen infecteert met zwak griepvirus, zodat je lichaam anti-stoffen kan aanmaken. Het idee is dat als de echte griep toeslaat, je je dan beter beschermt. Soms reageren verzwakte ouderen of chronisch zieken niet goed op de griepprik, maar dat wordt gezien als een risico dat we best kunnen nemen, gezien de aantallen: veel meer mensen hebben er baat bij en die kleine groep die van de prik flink ziek wordt: pech.

Maar nu is het dubbelpech: de griepprik die afgelopen najaar is uitgedeeld helpt niemand. Er is nu een compleet ander virus actief, dan de makers van het griepvirus half 2014 hadden voorspeld. Foutje bedankt. Niet alleen een groep mensen die last heeft opgelopen van de preventieve griepprik, maar ook alle andere Nederlanders hebben zich nutteloos laten behandelen.

Viroloog Ab Osterhaus adviseert ouderen en kwetsbaren met beginnende griepverschijnselen zich zo snel mogelijk te melden bij de huisarts, om daar anti-virale middelen te krijgen die de groei van het griepvirus kan remmen. Deze uitspraak is echter niet onomstreden, omdat de wetenschappelijke waarde hiervan niet is aangetoond.

 

 

1 gedachte over “Griepinjectie? Oeps, sorry… foutje

  1. Pingback: Reflecties over griepinjecties | Aad Verbaast

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*