Dit is een lastig onderwerp. Zeker in een tijd waarin iedere senior zich regelmatig laat onderzoeken door de huisarts of zich soms zelfs laat MRI-scannen. De marketing van met name die MRI-scanbedrijven is nogal fors: doe de gezondheidscheck en als er ook maar iets te zien is, zien wij het. En dat is nu net de grote valkuil.
In een Deense studie onder 182.880 personen blijkt dat er geen verschillen zijn in bijvoorbeeld sterfte tussen degenen die zich ieder jaar laten checken en de groep die dat niet doet. Het probleem wat juist opdoemt is, dat bij controles vaker andere problemen worden geconstateerd dan waarmee de patiënt zich meld. En dan gaan allerlei behandelingen starten die vaak nutteloos, overdreven maar vaak wel belastend zijn voor de patient.
In een groot aantal gevallen betreffen het afwijkingen ergens in het lichaam, waar de betrokkene in de regel geen enkel nadeel van ondervindt. Afwijkingen waar prima mee te leven is en ook niets te maken hebben met overlijden op latere leeftijd. Maar hoe meer onderzoek, hoe meer behandelingen: want als je eenmaal weet dat er iets gevonden is, wil je ook graag dat dat behandeld wordt. En dat is niet handig.
Wat betekent dat dan? Helemaal niet checken? Nee, natuurlijk niet, maar beperk de controle tot 1 specifiek onderdeel waarvan je het vermoeden hebt dat er iets mis kan zijn: het hart, een ader, nieren en ga niet mee in een top-tot-teen-controle. Lees ook elders op deze site wat er gezegd wordt over de PSA testen bij mogelijke prostaatproblemen.
[bron: Wiley]