Ontevredenheid over het economische, politieke en het leefklimaat in het algemeen schijnt het belangrijkste motief te zijn voor mensen om uit Nederland te vertrekken, althans dat vindt de Telegraaf en het tijdschrift Elsevier. Daarnaast speelt de verharding van de samenleving ook een belangrijke rol.
Maar dat is een vreemde gedachte. Immers, Nederland staat wereldwijd aan de top als het gaat om welvaart, maar ook als het gaat om geluk. Nederlanders horen tot de gelukkigste mensen van de wereld. En zo slecht is het hier ook niet met alle fantastische voorzieningen en een goed geregelde samenleving.
Duitsland en België zijn de twee landen waar in het algemeen de meeste mensen naar toe emigreren. Alsof het in België beter zou zijn dan in ons land als het gaat om economische omstandigheden of stabiliteit. De reden voor deze emigranten is meestal gewoon heel simpel: de huizenprijzen in de omringende landen zijn een stuk lager. Dus als je al in de buurt van de grens woont, bespaar je je een hoop geld als je een paar kilometer verderop gaat wonen.
Bij 50-plussers staan deze landen dan ook niet in de top. 50-plussers hebben vaak ook eenvoudig te raden motieven: het wispelturige weer in Nederland. Daarom gaan 50-plussers het liefst emigreren naar Frankrijk en Spanje. Duitsland en België zijn omwille van economische motieven ook in trek, maar komen na de meer zonnige bestemmingen. Daarna volgt het Caribisch gebied: nog beter weer, maar heeft dan weer als nadeel dat je verder weg zit van de kinderen. Een kleine(re) groep kiest voor Portugal en Thailand. Overigens hebben we het maar over een groep van rond de 5000 personen in totaal aan 50-plussers die Nederland verlaten.
Voor mensen die het een aantrekkelijke optie vinden om de rest van het leven bijvoorbeeld in de zon door te brengen:
Op 8 en 9 februari 2014 vindt weer de Emigratiebeurs plaats in Houten. Dit keer is het zwaartepunt de Caribische eilanden, terwijl ook Scandinavië zich volop presenteert. Kijk hier voor de informatie.