We blijven gewoon boeken kopen

Het leek allemaal hip: boeken lezen op een e-reader, maar zeg nou zelf: een echt boek leest veel lekkerder.  Bladeren, knisperen, wegleggen, oppakken, lezen. Op een electronisch leesapparaat heb je dat plezier niet. Toegegeven: als je lang op vakantie gaat en je wil meer dan drie boeken meenemen, kan een e-reader handig zijn: het is lichter en je kunt de letters groter maken om het gemakkelijker te kunnen lezen. Maar ja: zo’n ding meenemen naar het strand is ook weer riskant.

Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft er onderzoek naar gedaan en er over gepubliceerd in het rapport Lees:Tijd, een onderzoek naar het leesgedrag van Nederlanders

Het afgelopen decennium liep het lezen in de vrije tijd verder terug. In 2006 las 90% van de Nederlanders minstens 10 minuten in de week; in 2016 was dit 72%. Lezen van papier geniet de voorkeur boven het lezen van schermen. Van de 50 minuten die Nederlanders gemiddeld op een dag in 2015 lezen is het grootste deel van papier (31 minuten). Vrouwen, ouderen en laagopgeleiden houden het meeste vast aan papierlezen. Dit blijkt uit het rapport Lees:Tijd Lezen in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waarin voor verschillende jaren dagboekgegevens van in totaal meer dan 11.000 Nederlanders zijn geanalyseerd. De studie beschrijft de stand van het lezen in Nederland: Hoeveel, wat, hoe en wanneer Nederlanders lezen. Ook belicht het de ontwikkelingen in het lezen in de afgelopen 10 jaar en de verschillen tussen bevolkingsgroepen.

 

Scherm geen vervanging, maar aanvulling op papier

Ondanks de grote beschikbaarheid aan schermen en een groot digitaal leesaanbod, lezen Nederlanders het vaakst van papier. Van de 50 minuten die zij gemiddeld op een dag in 2015 lezen, lezen ze 31 minuten van papier. De leestijd van papier is wel iets teruggelopen: in 2013 bedroeg deze nog 36 minuten. Papier domineert nog het meeste bij het lezen van tijdschriften, gevolgd door kranten en boeken. Het populairste scherm voor lezen is de computer (pc en laptop), gevolgd door tablet, smartphone en e-reader. Vanaf 2012 groeide het percentage lezers van e-books, maar deze groei kwam na 2014 nagenoeg tot stilstand.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*