Begin een leeskring

Stel: je houdt van lezen en je vindt het leuk om andere mensen te ontmoeten. Dat kan een mooie combinatie worden. In veel plaatsen zijn tegenwoordig leeskringen, zeg maar leesclubs of zeg maar: een klein groepje mensen wat een keer per maand bij elkaar komt om een boek te bespreken. Je kunt je proberen binnen te werken bij een bestaande leesclub, maar het is misschien net zo leuk om een eigen leesclub te beginnen.

Stel je voorkeur vast
Begin jezelf eerst af te vragen: wil ik alleen gelijkgestemde mensen of mag het ook een gevarieerd groepje zijn? Meeste kans van slagen op langere termijn is het vormen van een leesgroepje die eenzelfde belangstelling heeft.  Stel vast wat jezelf het liefste leest: Nederlandse literatuur, biografieën, nobelprijswinnaars, chicklits, vijftigers, tachtigers. Het geeft je een houvast om je groepje samen te stellen.

Hoeveel?
Het kleinst mogelijke clubje is twee: jij en nog een liefhebber. Bepaal je eigen voorkeur hierin; je moet ook rekening houden met het aantal mensen wat om de (eet)tafel kan zitten. 4? 6?

Kosten
Natuurlijk: een keer in de zoveel tijd moet je een boek kopen. Dat kost wat (of reserveer het boek bij de bibliotheek). En de bijeenkomsten zelf kosten ook wat: koffie, koekje, drankje, hapje? Ga je rouleren met de club: dan bij die thuis en dan bij die? Dan worden kosten automatische gespreid. Is het altijd bij jou thuis? Spreek dan een ‘clubcontributie’ af, die je tegoemoet komt in de kosten.

Duur
Een leesclub is voor altijd…..of niet? Je kunt beter afspreken dat je voor een bepaalde tijd een leesclub wilt, bijvoorbeeld zes maanden. Je zit er dan niet aan vast als het niet bevalt. Als het wel bevalt verleng je het gewoon.

Leesvrienden zoeken en vinden.

  • Begin altijd dicht bij huis. Echt dichtbij zijn de buren of de buurtgenoten. Ken je ze niet? Maak dan een briefje en leg uit wat je zoekt en wat je wilt en verspreid dit via de brievenbussen. Ook goed: hang een briefje op aan de prikborden van de supermarkt, buurthuis of de bibliotheek.
  • Een tweede bron zijn je contacten in je mailbox. Kijk of je daar iets tussen vindt om te benaderen. Is het aantal contacten qua omvang te overzien: stuur ze allemaal een email met je plannen.
  • Huis-aan-huisblad. Stuur een oproepje naar de redactie van de buurtkrant of huis-aan-huisblad. Grote kans dat ze het plaatsen.

Structuur
Bijna alles is nu geregeld: wat voor soort boeken, de kosten, de locatie en er hebben zich ook mensen aangemeld.
Regel nu een eerste datum en nodig het clubje uit. Kies een datum die een maand verder ligt dan vandaag. Los je een hoop agendaproblemen mee op. Het meest logische is om er een avondje van te maken, zeg van 8 tot 10. Het hangt naturulijk ook af van de reisafstand en persoonlijke omstandigheden.
Op zo’n eerste avond kun je kennismaken en met elkaar bespreken hoe je het clubje gaat vormgeven en op welke manier de club met een boek omgaat.
Een idee is de volgende (ontleend aan de leeskring Gorinchem):

  • Het verhaal, het thema
  • De titel, het motto
  • De structuur
  • De personages
  • Landschap, geschiedenis, de politiek, de cultuur, gender, kunsten in het verhaal
  • De taal, de vertaling
  • De vormgeving
  • De waardering
  • Inspiratie tot verder lezen

De selectie en het programma
De volgende stap is: welk boek gaan we de volgende keer bespreken en wat wordt het programma voor daarna. Laat iedereen suggesties doen en dat toelichten. Probeer het met zijn allen eens te worden over de keuze en maak een planning voor de komende vier maanden.

Wel leuk/niet leuk.
Het kan natuurlijk zijn dat het gekozen boek helemaal niet voldoet aan de verwachtingen. Denk dan: ‘jammer, volgende keer beter!’.  Het boek is een middel voor een leuke avond en niet het doel.

Veel plezier.

1 gedachte over “Begin een leeskring

  1. Ineke van de Rotte Beantwoorden

    Mooi, deze beschrijving. Wij kunnen erbij helpen. We zijn met een grote club senioren die overal in Nederland leesgroepen oprichten. Literaire groepen, leesgroepen geschiedenis, maar ook groepen Frans en Engels. Je kunt ons een e-mail sturen (info@senia.nl) en dan organiseren we een oprichtingsbijeenkomst. En er zijn in bestaande groepen ook wel eens vacatures. Kijk dan op http://www.senia.nl in de rubriek vindeenleesgroep.
    We werken met ‘leeswijzers’ bij een flink aantal boeken, zie de literatuurlijsten. Door het bespreken van die leeswijzers krijg je diepgang in de leesgroepen. Dat laatste is wel eens een probleem als je met vrienden of bekenden een groep opricht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*