Het is een waar schrikbeeld voor menig toekomstig oudere om weggewerkt te worden in een verpleeghuisinrichting. Hoewel daar nog wel het nodige over te zeggen valt, is het een beter idee om zoveel als mogelijk de regie in eigen handen te hebben. Nog mooier is het om dat samen te doen met anderen: buren, vrienden, de buurt, de wijk, het dorp. En met dat idee wordt al een tijdje geëxperimenteerd; zo is in 2005 al in het dorp Hoogeloon in Brabant een zorgcoöperatie opgericht door de ‘burgers’ om ouderen in hun eigen omgeving een geweldige leefsituatie te realiseren.
Over het ontstaan van deze zorgcoöperatie en het bewonersinitiatief is recent een boek verschenen: Burgers doen het zelf, geschreven door een van de oprichters, Ad Pijnenborg.
Inmiddels zijn er in ons land zo’n 170 zorgcoöperaties opgericht of in oprichting, waarmee het idee van zelfbeheer lijkt aan te slaan. Zorgcoöperaties zijn een zeer krachtig instrument in de verdere emancipatie van de cliënt en het versterken van hun rol en positie. En toch is de oprichting en instandhouding van een zorgcoöperatie niet een appeltje-eitje. Zo blijkt dat bij de eerdere genoemde zorgcoöperatie Hoogeloon het vrijwillige bestuur toch weer aansluiting te zoeken bij een reguliere zorgaanbieder. Het besturen en het beheren van geldstromen doet een flink appel op vrijwilligers.
Over deze kwestie wordt in april aanstaande een landelijk congres georganiseerd, waar sprekers uit wetenschap en praktijk, verzekeraar en arts hun visies uit de doeken doen. In het programma wordt ook met belanghebbenden stevig gedebatteerd over de ontwikkeling en bestendiging van de zorgcoöperatie in Nederland.
Informatie over het congres is te vinden via deze pagina. Ben u (al) lid van een zorgcoöperatie? Dan kunt u daar met korting naar toe.
Fijn dat u aandacht besteed aan zorgcoöperaties! Het klopt dat dit een snel groeiend verschijnsel is. Maar er zijn er veel meer dan de 170 die u noemt. Vaak opereren vergelijkbare organisaties onder andere namen, bijvoorbeeld Stadsdorpen (in grote steden) of Noaberzorgpunten. In totaal zijn er bij Nederland Zorgt Voor Elkaar, het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven al meer dan 500 bekend.