Op dit symposium verkennen we het thema ‘lichamelijkheid en ouderdom’. De Amerikaanse filosofe Sandra Lee Bartky verbindt het woord ‘huidhonger’ met ouderen die door het verlies van hun partner vaak ook intimiteit missen. De Nederlandse filosoof Ton Lemaire brengt lichamelijkheid met tederheid in verband waardoor de kwetsbaarheid van de (oudere) ander erkend wordt. De joodse filosoof Levinas stelt dat liefkozen liefhebben is zonder (de ander) te hebben.
Tederheid, lichamelijkheid en huidhonger verwijzen naar intimiteit, aanraking, genegenheid en nabijheid. Tegelijk klinken er ook andere betekenissen door zoals: gemis, schroom, schaamte, kwetsbaarheid, grensoverschrijding en misbruik.
Het thema ‘Dicht op de huid’ benaderen wij vanuit de filosofie, theologie, kunst en de zorgethiek.
- Désanne van Brederode spreekt over het gegeven dat wij niet alleen een lichaam hebben maar ook een lichaam Is er een filosofie denkbaar waarin lichamelijk-heid doordacht wordt?
- Sytze de Vries onderzoekt of er een theologie van tederheid mogelijk / wenselijk is. Hoe resoneren deze inzichten in de ouderdom?
- Els van Wijngaarden spreekt over ‘Afhankelijk lichaam ‘: Hoe verhouden we ons tot ons ouder en afhankelijker wordend lichaam en onze (groeiende) kwetsbaarheid?
- René Rosmolen laat de verbeelding van de huid in de schilderkunst zien. Hoe geven kunstenaars zoals o.a. Lucian Freud en Sam Drukker vorm aan lichamelijkheid en ouderdom?
- Theater Draad sluit de dag af met een terugspeel theatervoorstelling over ‘Dicht op en onder de huid’.
Ouderen van harte welkom! Daarnaast iedereen met belangstelling voor deze levensfase, zoals professionals en vrijwilligers in de (ouderen) zorg, belangenorganisaties m.b.t. seniorenwelzijn, huisartsen, vertegenwoordigers van kerken (predikanten e.a.) en van de locale politiek en studenten.
Opgave en aanmelding (incl. lunch en afsluitend hapje / drankje): door overmaking van
€ 65, – (studenten € 45, -) op rekeningnummer NL 40 INGB 0008 2419 72 t.n.v. Stichting Amersfoortse Bergkapel, o.v.v. “Symposium onder de Vijgenboom 25 november”.
Info: Bergkerk (033 – 4617917), ds. Jan van Baardwijk (033 – 4613767, jvbaardwijk@ kpnmail.nl), ds. René Rosmolen (033 – 4801553, r.rosmolen@casema.nl.)