Vuurwerkoverlast? Melden maar!

Al eerder berichtten we over de idiote ’traditie’ dat particulieren met vuurwerk het leven een stuk minder leuk maken. Lees daarover op deze pagina.

Nu is er een meldpunt opgericht. Vuurwerkoverlast in de buurt? Meld het hier.

Van wie is dit meldpunt?

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties: de gemeenteraadsfracties van Rotterdam, Den Haag, Nieuwegein, Oss, Amersfoort, Zaandam, Groningen, Zwolle, Deventer, Heerlen, Hoogeveen, Zoetermeer, Middelburg, Schiedam, Veere, Haarlem, Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Binnenmaas, Strijen, Goeree-Overflakkee, Midden Drenthe, Terneuzen, Vlissingen, Goes, Schouwen-Duiveland en de provinciale GroenLinks-fracties van Overijssel, Brabant, Utrecht en Zeeland.

Waarom een meldpunt vuurwerkoverlast?

We merken dat steeds meer mensen zich storen aan vuurwerkoverlast. Gelukkig werden er vanaf de jaarwisseling 2014/2015 voor het eerst maatregelen genomen om vuurwerkoverlast aan te pakken. In ruim 30 gemeenten zijn er vuurwerkvrije zone’s ingesteld en de Tweede Kamer heeft besloten om de afsteektijden van vuurwerk in te korten. Met dit meldpunt willen we de omvang van de vuurwerkoverlast in beeld brengen en monitoren of de getroffen maatregelen effect hebben.

Wat gaat er met de meldingen gebeuren?

De website blijft open tot 3 januari 2016. De meldingen worden verwerkt in een rapport dat begin 2016 aan de Tweede Kamer en aan 30 burgemeesters zal worden aangeboden. Als u een melding heeft gedaan, kunt u uw mailadres achterlaten. Indien u daar prijs op stelt, sturen we u het rapport toe.

Wat gebeurt er met mijn gegevens

Uw melding(en) worden anoniem verwerkt. Dit betekent dat uw naam en emailadres na de melding worden losgekoppeld van de melding die u heeft gedaan. Dit betekent dat de melding niet naar u terug te herleiden is.
Uw emailadres wordt alleen gebruikt als u aangeeft op de hoogte gehouden te willen worden.

Zijn jullie vuurwerkhaters?

Nee. We houden van vuurwerk als dat veilig en professioneel wordt afgestoken. Vuurwerk kan heel erg mooi zijn en bijdragen aan het markeren van een feestelijke gebeurtenis. Jammer genoeg moeten we vaststellen dat de vuurwerktraditie steeds minder het stempel ‘feestelijk’ verdient. Daarom vinden we dat het anders moet.

Hoe zou het ook kunnen?

We zouden het liefst zien dat de vuurwerktraditie wordt gemoderniseerd. Dat vuurwerk met Oud en Nieuw alleen wordt afgestoken bij professionele vuurwerkshows. In veel landen gebeurt het al op deze manier. Hierdoor heb je wel de voordelen van vuurwerk, maar Niet de ongelukken schade en overlast. In landen waar een verbod op consumentenvuurwerk is ingevoerd, nam het aantal vuurwerkslachtoffers bijvoorbeeld spectaculair af.

Maar vuurwerk is toch een eeuwenoude traditie?

Dat is maar relatief. Pas eind jaren’60 van de vorige eeuw werd het gebruikelijk dat particulieren zelf vuurwerk gingen afsteken. Het is dus beslist geen eeuwenoude traditie. In de laatste jaren is de hoeveelheid en de zwaarte van het vuurwerk dat wordt afgestoken spectaculair gestegen. Dat leidt tot het grote aantal ongelukken, de grote schade en de enorme overlast.

1 gedachte over “Vuurwerkoverlast? Melden maar!

  1. Nieuwenhuijze Beantwoorden

    Ik woon in de bloemenlaan in Vlissingen en heb constant last van vuurwerk. Vandaag al in de ochtend en het afgelopen 2 uur doorlopend. Mijn hond is doodsbang. Ik moet ze naar buiten sleuren om een plasje te doen. Het speelt zich voornamelijk af bij Bloemenlaan 56, mede door de kinderen, die daar wonen. Kan daar iets tegen gedaan worden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*