Ons eenzijdige kennissysteem kan leiden tot een nieuwe economische crisis. Achter het huidige economische stelsel en onderwijs gaat een mens- en wereldbeeld schuil dat toe is aan een update. Ewald Engelen is Nederlands enige financieel geograaf en pleit tijdens zijn Socrateslezing op 4 oktober in de Rode Hoed voor een interdisciplinaire aanpak. Hij gaat op zoek naar andere economische wijsheden.
Nu we de zondebokken voor de economische crisis in kaart hebben en de oorzaken kennen, kunnen we back to normal. Maar klopt dit en wenden we hiermee een nieuwe crisis af? Ewald Engelen denkt van niet. Hij wil meer aandacht voor de rol van ons kennissysteem. “Er overheerst een te sterk modelmatig beeld van het economische systeem met een veel te groot vertrouwen in de eigen expertise tot gevolg. Dit geldt voor zowel de banken, de toezichthouders en de financieel-economische journalistiek als de academische wereld.” De ‘gewone mens’ voelt dat er iets mis is, verliest vertrouwen, maar heeft er nauwelijks een realistische kijk op, vindt hij.
Wijsheden
Om herhaling van deze crisis te voorkomen, pleit Engelen voor een interdisciplinaire aanpak en meer kennis van geschiedenis en oudere economische wijsheden. Welke dat zijn, bespreekt hij tijdens zijn Socrateslezing op zondag 4 oktober in de Rode Hoed te Amsterdam. Zoals gebruikelijk volgt na de lezing een gesprek met de zaal.
Aanmelden voor de bijeenkomst kan hier.