Nog niet eerder is er zo’n grote stijging van het aantal echtscheidingen te zien als bij echtparen in de leeftijd tussen de 50 en 59 jaar. Normaliter veroorzaakte ’the seven-year-itch’ een echtscheidingspiek, omdat de echtelieden elkaar vinden tegenvallen nadat de eerste verliefdheid over is. Een tweede piekje kwam op rekening van de midlife-crisis, zo ergens rond de veertig jaar. Maar nu nemen de grijsscheidingen de overhand.
Amerikaanse onderzoekers hebben vastgesteld dat het aantal senioren die het huwelijk stopzetten de afgelopen decennia is verviervoudigd en ook Nederlandse cijfers wijzen uit dat er het afgelopen decennium een flinke toename is.
Het onderzoek uit de Verenigde Staten wijst uit dat meer vrouwen dan mannen het initiatief voor de echtscheiding nemen. Het idee dat hierbij ontstaat is, dat vrouwen met de echtscheiding wachten totdat de kinderen het huis uit gaan.
En daarbij zijn twee soorten aanleidingen: De relatie was al geruime tijd onder de maat, maar omwille van de kinderen is dit in stand gelaten. Of: Nu de kinderen het huis verlaten worden beide ouders op zichzelf teruggeworpen om er nog wat van te maken. De gesprekken vallen stil, de zorg voor kinderen valt weg, de sleur in de relatie slaat toe. Sophie de Wijn had dit al eerder geconstateerd en in haar bijzondere boek ‘Weg met de sleur‘ aandacht voor gevraagd.
Het totaal aantal scheidingen is ten opzichte van vijf jaar geleden afgenomen. Dat heeft waarschijnlijk niets te maken met verbeterde relaties, maar eerder met de slechte woningmarkt. Het huis is onverkoopbaar dus ontstaan er financiële belemmeringen. Het wachten is nu op een aantrekkende woningmarkt en de vraag is dan eerder : wie gaat er niet scheiden?
Gezellig zeg.