Wat is een energielabel?
Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw huis is. Er staat bijvoorbeeld informatie op over uw vloerisolatie, ramen en verwarming. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst. Woningen die het minst zuinig zijn, krijgen een G-label. Verder leest u op het energielabel hoe u uw huis energiezuiniger kunt maken. U krijgt het energielabel van een deskundige die u zelf kiest. Het energielabel is verplicht als u uw huis gaat verkopen of verhuren en is maximaal 10 jaar geldig.
Automatisch een voorlopig energielabel
In januari en februari 2015 ontvangen alle woningeigenaren die geen energielabel hebben, een voorlopig energielabel en een folder van de rijksoverheid. Dit voorlopige label moet omgezet worden in een definitief label bij verkoop of verhuur van een woning. Dat kunnen woningeigenaren eenvoudig zelf doen met behulp van een online tool. Het definitieve label moet bij verkoop of verhuur van het huis overhandigd worden aan de koper of huurder. Gebeurt dit niet dan kan dat een boete van 400 euro opleveren.
Een woning met een groen energiezuinig energielabel betekent warmer en comfortabeler wonen, maar ook goedkoper vanwege lagere stookkosten. Ook kan de verkoopwaarde van de woning stijgen door een groener energielabel.
Met het energielabel wil de overheid bijdragen aan een grotere milieubewustheid. Het is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om bestaande woningen energiezuiniger te maken. Een lager energieverbruik zorgt namelijk voor daling in de CO2-uitstoot en remt daarmee de klimaatverandering.
Meer weten? Kijk op www.energielabelvoorwoningen.nl
Meer weten over energiebesparende maatregelen? Kijk op: www.verbeteruwhuis.nl