Deze maand verschijnt een bijzonder boek: Gouden Jaren, Hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd. De schrijfster, Annegreet van Bergen, beschrijft in zeven grote thema’s ‘hoe het toen was’:
- Eerste levensbehoeften: warm tussen de middag, naar de chinees, nostalgie bij de bakker e.a.
- Wonen: verplichte inwoning, ijsbloemen op de ramen, kolenkachel, bijverwarming, warm water uit de kraan e.a.
- Huishouden: Geen waslijnen meer, Mattenkloper, ingebouwd dienstmeisje e.a.
- Kleding: Kousen en panty’s, reparatie van kleding, huisnaaisters e.a.
En zo passeren heel veel thema’s de revue: bellen bij de buren, kijkkastjes, loonzakjes, kwitantielopers, overwegwachters, persoonlijk welkom op de luchthaven, voor het eerst de zee zien, gardameer, de veemarkt et cetera. Veel herkenbare veranderingen voor een ieder die de vijftig of soms nog jonger gepasseerd is. Het boek heeft heel veel fotomateriaal, wat naast het ‘leuk lezen’ ook voor vele uren kijkplezier zorgt.
Een mooie waarneming willen we u niet onthouden: “Na het ontbijt nam vader afscheid. Tussen de middag kwam hij weer thuis om met het hele gezin warm te eten. Vrijwel altijd was dat aardappelen, groente en vlees”.
Een fragment uit het boek is op deze pagina te downloaden.
Wie een uitgebreide en diepgravende recensie wil lezen vol leuke anekdotes, leze:
http://zilvervis.net/2015/01/16/gouden-jaren-kroniek-van-onze-ongekende-rijkdom-anno-2015/
Voorproefje:
Een aanstekelijk boek heeft de journaliste Annegreet van Bergen geschreven met haar Gouden Jaren, vooral in de sprekende, vaak persoonlijke anekdotes over vroeger; de transitie van de semi-agrarische jarenvijftigmaatschappij naar de wereld van nu is er een van armoedige, schrale tijden naar haast onvoorstelbare weelde. Voor mensen van boven de vijftig betekent het lezen een soort thuiskomen. Ook ik herinner mij veel dingen uit dit boek letterlijk, zoals de kakdoos; mijn oudtantes hadden er een in de achtertuin.