Muziek helpt bij Alzheimer

 

Geweldige nieuwe documentaire Alive Inside:

Met de vergrijzing neemt in de westerse wereld het aantal mensen met een haperend geheugen in hoog tempo toe. Alleen al in de VS kampen miljoenen bejaarden met dementie. De omgeving kijkt vaak machteloos toe hoe dit aftakelingsproces de identiteit en waardigheid van hun geliefden aantast. Muziek uit het verleden van deze patiënten blijkt de verborgen schatten van het geheugen echter weer aan de oppervlakte te brengen. In Alive Inside, winnaar van de Sundance Audience Award, laat filmmaker Michael Rossato-Bennett zich over een periode van drie jaar rondleiden door sociaal werker Dan Cohen, die enkele roerende voorbeelden uit de praktijk laat zien. Bij sommige patiënten doet een simpele melodie, zoals Schubert’s Ave Maria of When the Saints Go Marching In van Louis Armstrong, lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen herleven. Voor deze ouderen, die in een door jeugd geobsedeerde maatschappij vaak liggen weg te kwijnen in verzorgingstehuizen, levert de therapie een spectaculaire toename van de levenskwaliteit op. De indrukwekkende resultaten van Cohens experimenten worden geduid in gesprekken met deskundigen, onder wie neuroloog Oliver Sacks en muzikant Bobby McFerrin. Zij verklaren hoe muziek als het ware via de achterdeur in het brein kan inbreken om een sluimerend geheugen wakker te schudden.

 Ook in Nederland aandacht voor muziek bij Alzheimer: Alzheimermuziekgeluk.nl

Ontstaan uit eigen ervaringen heeft Ignar Rip een vijf-stappen-muziekplan ontwikkeld, speciaal gericht op senioren met alzheimer. Van de website:

Wat geeft muziek aan de alzheimerpatiënt…...
– Muziek geeft plezier, ontspanning, rust en een gevoel van geborgenheid.
– Muziek geeft toegang tot herinneringen die er niet meer lijken te zijn.
– Muziek geeft houvast, oriëntatie en richting.

Vroege herinneringen 
Het lijkt er op dat het geheugen in onze jonge jaren, herinneringen samen opslaat met de muziek uit die tijd. Daarom kunnen liedjes uit die tijd herinneringen activeren bij iemand met alzheimer. De alzheimerpatiënt
is weer even in contact met zichzelf, en met de buitenwereld.

Dus, wanneer alles vreemd en anders wordt door de mist van de alzheimer en het verlangen van de alzheimerpatiënt naar veiligheid en herkenbaarheid steeds groter wordt, vermindert muziek het gevoel van onbehagen bij de alzheimerpatiënt en zorgt de muziek voor een gevoel van geborgenheid en huiselijkheid.

Wetenschappelijk is bewezen dat het muzikale geheugen, ondanks de alzheimer, bijna tot het einde toe blijft functioneren. Daarom kan iemand met alzheimer heel lang blijven genieten van muziek.
Dus geef muziek! Geef plezier en geluk aan diegene die zoveel verliezen, en soms bijna niets meer hebben.

Kijk voor meer informatie op de website

BannerAMG480

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*