Kijk meneer dit is het nieuwe hospitaal waar zoveel over te doen is. Het bespaart de gezondheidszorg enorme kosten. En het is er allemaal gratis. Komt u maar mee. Ik leid u er wel even rond. Ja dat kan, we leven hier in een open en democratische samenleving. Iedereen mag alles weten. Sommigen willen dat niet, die willen niets weten van wat er in dit ziekenhuis gebeurt. Dat mag ook natuurlijk. Maar als u geïnteresseerd bent, laat ik u graag alles zien. Men timmert hier aan de weg. Vanuit verschillende landen komt men kijken. Maar in het openbaar wordt er weinig over gesproken. Deskundigen die dit hospitaal bezoeken rapporteren mondjesmaat. Laatste hoorde ik een vooraanstaande arts zeggen dat er geen verschil is met een hospice. En dan allemaal zo goedkoop. Komt u maar mee, meneer. U kunt daar zo naar binnen. Rechts af, hier die deur door.
Kijk, beneden is de grote zaal. Daar staan alle kisten. Nee, er zijn hier geen bedden. In het hele hospitaal niet. Er zijn alleen maar kisten van hout of van karton, met en zonder deksel. Wanneer iemand dood is komen de verpleegsters met een deksel. Dat is hun belangrijkste taak. De deksel erop doen. Iedereen die hier binnenkomt wordt in een kist gelegd. Het doet er niet toe wat voor ziekte je hebt, al is het een gewone blindedarm. Laatst hebben ze mijn buurmeisje hier naar toegebracht. Ze had een zwerende nagel en ze kwam ook in zo’n kist, boven op de zaal met de houten kisten. Daarnaast heb je de kartonnen zaal voor mensen die gecremeerd worden. Je hebt er kisten in alle maten. Na drie dagen is het meestal gebeurd. Dan ligt de deksel erop. Soms duurt het iets langer, maar dat is een uitzondering. Als je kunt en als je de angst de baas blijft, moet je proberen na een of twee dagen weg te komen. Maar daar zijn steeds minder mensen toe in staat. Na drie dagen is het te laat. Dan is het leven weg en gaat de deksel erop.
Iedereen die in dit ziekenhuis wordt opgenomen en behandeld legt men vervolgens in een kist op een van de twee zalen. U zult dat misschien vreselijk vinden en helemaal niet nodig. Maar het bespaart enorme kosten. Je bent verloren als je weet in welke situatie je verkeert. De angst is dodelijk. Ik ben ook eens in zo´n kist terecht gekomen, maar ik besefte het niet. Toen ben ik er vandoor gegaan. Dat was mijn redding. Gaat u mee naar boven, meneer?
Hier, vooraan ligt een oudere man. Hij weet dat hij hier ligt. En daarom duurt het maar kort. Twee dagen, dan gaat de deksel erop. Iedere avond worden de dichte kisten weggehaald en komen er nieuwe voor in de plaats. De organisatie is prima. De doktoren zijn zeer goed, maar dat doet er weinig toe, want veel mensen weten zich al verloren als ze hier binnenkomen. Misschien vraagt u waarom dit alles voor de mensen in deze stad niet meer geheim wordt gehouden. Dan zouden er veel meer kansen tot overleving zijn. Maar er is vrijheid en openheid in dit land, meneer. Iedereen kan zich over alles informeren. Er heerst geen dictatuur die waarheden geheim houdt. Vooral in deze stad zijn de dingen zeer transparant. Daarom zullen steeds meer mensen weet krijgen van hun lot. Straks besterven ze het nog voordat ze in dit ziekenhuis komen. Dat spaart tijd en moeite, zeggen gezagsdragers. Het drukt de hoge kosten in de gezondheidszorg. Daar kun je dan veel andere mooie dingen mee doen.
Wat zegt u? Wilt u naar buiten? Voelt u zich niet goed? Dan moeten we opschieten want het kan zo gebeurd zijn.
P. Winkelaar
september 2012