6-10 februari de Week van het Oorsuizen

“Ik dacht dat ik gek aan het worden was. Alleen ik hoorde die herrie in mijn hoofd. Alleen ik had er last van”, zegt Margriet van Loon. Maar in ons land hebben ruim 1 miljoen mensen een vorm van oorsuizen (tinnitus). Dat aantal neemt de laatste jaren verontrustend toe, vooral onder jongeren. Stichting Hoormij organiseert van 6-10 februari de derde Week van het Oorsuizen, om extra aandacht te vragen voor deze gehooraandoening. Dit jaar is het thema: Je bent niet alleen! Je bent namelijk echt niet de enige. En er is hulp mogelijk.

Mensen die een constante piep, suis of fluit horen, krijgen vaak van hun arts de boodschap ‘het is niet te genezen, leer er maar mee leven’. “Dat kan veel psychische spanning en depressieve klachten veroorzaken. Het is belangrijk om dit negatieve toekomstbeeld zo vroeg mogelijk te ontkrachten. Er moet zo snel mogelijk met een positieve houding gekeken worden naar hoe de last van de tinnitus kan verminderen”, zegt Arno Lieftink, psycholoog bij de audiologische afdelingen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij benadrukt: “Ook al is er meer wetenschappelijk onderzoek gewenst, ik merk in de dagelijkse praktijk dat een dergelijke aanpak resultaat oplevert.” Juist om wetenschappelijk onderzoek naar tinnitus en hyperacusis in Nederland te stimuleren reikt Stichting Hoormij elke twee jaar een scriptieprijs uit van 2000 euro voor de beste masterscriptie over tinnitus of hyperacusis.

Verder vanuit de stichting Hoormij:

Like, share, retweet, comment: doe mee

Houd ook onze facebookpagina en twitter in de gaten voor meer info. Je helpt mee door onze berichten te delen. Wil je zelf iets delen over tinnitus? Je kunt op verschillende manieren ervaringen uitwisselen. Lever bijvoorbeeld een bijdrage via het Tinnitusforum of op social media met de #WeekvhOorsuizen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*